Začať je ťažké, čokoľvek čo chcete robiť a chcete to robiť dobré a efektívne si musíte nejako aspoň trochu naplánovať. Aj učenie jazykov – angliny, potrebuje malé plánovanie.

Na začiatok sa musíte rozhodnúť ako sa chcete učiť. Budete sa učiť sami doma, pomocou kníh a nejakých videí, alebo si nájdete učiteľa? A keď učiteľa tak ako? Jazyková škola a nejaký kurz? Či súkromné hodiny s lektorom?

Otázok je veľa a vy, pre efektívne a hlavne zábavné učenie musíte nájsť to správne pre Vás. Každý sme iný a preto každému vyhovuje niečo iné.

Ja osobne som za individuálne hodiny s lektorom. Ja a lektor. Sama sa doma neprinútim a nebaví ma to. Ja rada rozprávam a preto potrebujem niekoho kto ma bude počúvať, opravovať a hlavne odpovedať.

Zdroj: XZY, Krátky popis (Môže nemusí byť.)

Dám vám príklad: učím sa franinu už od detstva. Chodila som jazykovky a naučila som sa základy a potom som stagnovala. Našla som si súkromnú učiteľku. A potom ďalšiu. Táto posledná je super. Hodiny máme raz-dvarazy do týždňa a hodina je super. Gramatika, reading či listening a hlavne pokec. Bavíme sa tak ako keby sme pri káve sedeli (a niekedy aj sedíme len ja pijem vodu, lebo nemám rada kávu).

U nás v Jazykole máme individuálne hodiny, ktoré sú pripravené pre každého špeci. Nenájdete u nás 2 totožné hodiny. TO sa nedá. Každý sme iný.

Takže napríklad hodiny môže byť takáto: Študentka Danka, dospeláčka pracuje v kancelárii, hodinu začíname vždy pokecom, o dni, ktorý sme zažili, čo sme robili, jedli, čo bolo v práci prípadne čo bolo v predchádzajúce dni. Hoc čo zaujímavé alebo každodenné. Snažíme sa čo najdlhšie, čiže aj 30 -40 minút.

Ďalšia časť je gramatika. Prejdeme si niečo nové alebo zopakujeme staré, urobíme si cvičko a k tomu striedame readingy – listeningy alebo niečo podobné. No a nesmieme zabudnúť na nejakú hru. Kocky, kartičky, pexeso alebo hádaj na čo myslím či pantomíma.

Ale ako vravím, každá je iná a špeciálna. Každý študent musí vyskúšať čo ho baví a ako si to predstavuje. Preto v Jazykole máme skúšobnú hodinu, počas, ktorej sa viete opýtať čo vás zaujíma a hlavne sa rozhodnúť či vás to takto baví.

Ak máte záujem o skúšobnú hodinu, volajte 090494684 píšte jazykola@gmail.com alebo FB Jazykola.

S pozdravom,

Vaša BARA

Každí z nás má nejaký dôvod na svoje aktivity. Mojou aktivitou z teenage čias bola mimo iného aj jazyková škola a učenie jazykov. Od prvého ročníka som fičala na angline. Prečo? Naši sa tak rozhodli a bolo. V 7. Ročníku sa k tomu pridala aj franina a trochu neminy v škole – no z tej si veľa nepamätám.
Najväčší dopad na moje učenie mali asi 4 udalosti môjho teenage života. Prvá udalosť je asi Harry Potter. Pamätám si ten deň, keď som prvýkrát čítala túto magickú knihu, ktorá mi zmenila život. Chcela som vedieť viac a viac, a preto po prečítaní vtedy dostupných prvých štyroch dielov, som sa vrhla do sveta internetu. Hľadala a snorila info, ktoré ma znova zavedú do toho tajomného sveta. No a neskôr keď vyšiel 5. Diel a nebol ešte v slovenčine, musela som ho čítať v angline a to bol ten zlom. Mala som myslím 14 rokov. Keď som otvorila knihu na prvej strane, nechápala som tým vetám, i keď moja anglina bola už na celkom slušnej úrovni na 14. Ročné dievča. Odložila som knihu sklamane do police a išla von. Asi o 2 – 3 dni neskôr som ju znova vzala do ruky a začala čítať. Zrazu to všetko dávalo zmysel. Ja som čítala po anglicky a ja som tomu aj rozumela. Tie hodiny strávené na internete vyhľadávaním infošiek o svete HP mi dali dobrý základ aby som vedela slová ako prútik (wand), metla (broom) alebo elixír (potion). Bola som šťastná ako blcha a knihu som zmákla asi za 3 dni. Nič iné nezostávala ako čakať na ďalší diel. Posledný 7., som si už kúpila v Londýne na Trafalgar square v deň vidania.

Happy learners video chatting with friends online

Podnadpis

Druhá udalosť, ktorá mi dopomohla k tomu, že dnes plynule hovorím anglicky je asi keď môj brat doniesol domov prvé stiahnuté filmy do počítača. Boli to American pie 1 (Prci, prci, prcičky 1) a Scary movie 1. Samozrejme v angline. Môj zlatý brat mi vtedy ako 12. Ročnej pyrani vytlačil asi 40 strán titukov, keďže ich nejakou chybou nemohol vložiť priamo do filmu. Takže som pozerala a čítala titulky z papierov. Boli to jediné filmy čo sme v počítači mali, a ja som ich videla asi milión krát. Po druho, treťom raze už samozrejme bez papierov, len tak v angline. Juhúúú, ja som už rozumela tomu čo tam hovoria. Tretia udalosť sa spája s rokom 2006, mojím obľúbeným seriálom a titulkami. Môj úplne najobľúbenejší je Gilmore girls. A v roku 2006 vyšla posledná séria, ktorá sa k nám do telky dostala až asi o rok neskôr. To by som nevydržala. A teda vďaka tomu, som sa už pohybovala v angline ako doma. A to, že som to videla asi tristokrát nehovoriac. Plus, bývalý frajer ma zbalil na záujem o môj seriál, on nevedel a asi stále nevie po anglicky, tak som mu ho tlmočila.

Posledná udalosť, je návšteva Paríža, kde som už fakt pochopila, že ja chcem po francúzsky vedieť a preto sa tú franinu ešte stále učím. Neskôr sa mi tam vďaka univerzite podarilo ísť na pol roka na Erasmus a ja som si splnila sen – začala som rozprávať po francúzsky.

Tieto udalosti ovplyvnili môj život a vďaka ním som tam, kde som dnes. ĎAKUJEM

PS: učím sa ešte španinu a chystám sa na ruštinu a znakovú reč

A čo vy? Ako ste došli k tým naším cudzím jazykom? Čo Vás priviedlo k štúdiu angliny?

Vytvorila BigWay.sk | Marketingová agentúra s výsledkami
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram